ua en ru

Податки на підакцизну продукцію можуть зрости на 30-300% вже в серпні-вересні

У Верховній Раді України пропонують збільшити податкове навантаження на підакцизну продукцію на 30-300% вже в серпні-вересня 2013 р. 

У Верховній Раді України пропонують збільшити податкове навантаження на підакцизну продукцію на 30-300% вже в серпні-вересня 2013 р. Текст проекту поправок до Податкового кодексу, підготовленого у підкомітеті з питань акцизної політики парламентського комітету з питань податкової та митної політики, має "Комерсант-Україна".

Парламентарії зійшлися в думці, що податкове навантаження повинна підвищитися для всіх виробників підакцизних товарів, а не тільки для пивної галузі. Як розповів глава підкомітету Ігор Циркін (Партія регіонів), остання версія документу передбачає зростання ставок на 30-300%. "З остаточним рівнем ставок визначиться комітет, тобто ще можливо їх обговорення", - заявив він.

Найбільше підвищення у вересні чекає слабкоалкогольну продукцію. Замість ставки в 49,49 грн/л 100-відсоткового спирту запропоновано встановити 148,47 грн (+300%). Для пивної галузі, яку готували до трикратного зростання ставки, навантаження збільшиться на 50,5%, або 0,44 грн - до 1,31 грн/л. За підрахунками учасників ринку, акциз у вартості пляшки слабоалкогольного напою об'ємом 375 мл і фортецею 8,5% зараз становить 1,58 грн, а після підвищення перевищить 4,7 грн. "Частка акцизу у вартості продукції буде прирівняна до шампанського і коньяків, що взагалі нелогічно, так як коньяки вважаються елітним напоєм", - відзначає один з виробників.

Представники пивної галузі вважають неприйнятним і 50-відсоткове підвищення ставки, яке до того ж запропоновано провести в порушення бюджетного та податкового законодавства. За словами директора з правових питань та корпоративних відносин "САН ІнБев Україна" Дениса Хренова, повинні бути економічні обґрунтування 50-відсоткового підвищення, а їх немає. На його думку, збільшення навантаження не повинно бути різким, так як це призведе до збитків і закриття потужностей пивоварів, а споживач почне шукати дешеву альтернативу пиву - нелегальну горілку, самогон, домашнє вино. Його компанія оцінювала скорочення виробництва в 2013 р. на 25% через зростання цін на пиво.

Також у ВР пропонують на 50% підняти акцизи на спирт, який використовується у виробництві лікеро-горілчаної продукції, - до 74,24 грн за 1 л 100-процетного спирту (раніше пропонувався зростання на 33,3%). "Обсяги виробництва і продажів можуть скоротитися на 40%, - підрахував гендиректор Global Spirits (ТМ "Хортиця", "Мороша") Сергій Величко. - У роздробі вартість горілки збільшиться на 10 грн - і це без урахування підвищення цін на спирт з липня і зростання вартості акцизної марки з вересня. Політика держави має бути передбачуваною, тому що бізнесу дуже складно працювати в таких умовах, вкладати інвестиції, особливо іноземні, коли не знаєш, що буде через чотири дні. Якщо підвищення акцизу необхідно, то нехай це відбувається поетапно - не більш, ніж на 15-20% на рік. Це потрібно, щоб ми могли планувати і залежно від цього вибудовувати свою роботу ".

Різке зростання акцизів в гіршому випадку може збільшити тіньовий сегмент до 50% ринку, попереджають виробники. За словами голови ради директорів Кримської горілчаної компанії (ТМ LONGmixER) Джонатана Вейла, скорочення легального виробництва та продажів призведе до зменшення надходжень податків до держбюджету.

Про загрозу зростання тіньового сектора попереджали Ігоря Циркіна в ході зустрічей і виробники тютюнових виробів. Депутати хочуть повернути їм принцип адміністрування акцизу, що діяв до 2013 р. Тобто з 1 серпня планується знизити питому вагу специфічної складової акцизу на сигарети за рахунок підвищення адвалорної. Мінімальне податкове навантаження може збільшитися на 20%. За словами співрозмовника видання в одній з тютюнових компаній, уже зараз можна купити нелегальні цигарки всіх популярних брендів, адже вони дешевші на кілька гривень. "У комітеті кажуть, що підвищення буде невеликим - всього на 1,5 грн, але навіщо споживачеві йти в легальний кіоск, якщо можна купити дешеві контрабанду або контрафакт", - каже учасник ринку. Ще один виробник сказав, що в I кварталі тіньовий сектор перевищував за офіційними оцінками 8% (20 млрд грн), неофіційним - 20%.

Водночас, за словами Ігоря Циркіна, у влади є достатньо заходів боротьби з нелегальним ринком, тому міняти їх не треба. А якщо тіньовий сектор зростає, то це говорить про недостатній контроль з боку правоохоронних і митних органів, вважає депутат.

Для виробників кріплених вин також передбачено зростання акцизів - майже на 30% (раніше пропонувався зростання на 9,5%). Ставка збільшиться з 2,51 грн до 3,26 грн за 1 л.

Відзначимо, Кабінет міністрів у своєму законопроекті №2442а від 1 липня 2013 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни ставок деяких податків і зборів" пропонує підвищити на 11,6% акциз на тютюнові вироби, і на 4,8% - на алкоголь.

Водночас Циркін запевняє, що цей законопроект розглядати не будуть, а в четвер планується винести на розгляд депутатів комітетську версію законопроекту для прийняття відразу в першому і в другому читанні. Виробники не виключають, що після 30-300-відсоткового підвищення в серпні-вересні в січня 2014 відбудеться 5-відсоткова індексація.