ua en ru

У Мексиці протягом 5 років може бути легалізована марихуана, - екс-Президент

Колишній Президент Мексики Вісенте Фокс заявив, що протягом найближчих п'яти років Мексика може легалізувати вживання марихуани, позбавивши, таким чином, наркокартелі одного з основних джерел доходу.

Колишній Президент Мексики Вісенте Фокс заявив, що протягом найближчих п'яти років Мексика може легалізувати вживання марихуани, позбавивши, таким чином, наркокартелі одного з основних джерел доходу, передає Reuters.

Фокс, який у період свого президентства з 2000 по 2006 рр. у тісній співпраці з США вів війну з картелями, прийшов до переконання про необхідність реформувати законодавство у бік легалізації, оскільки заборона сприяв створенню кримінального ринку, на якому і паразитують злочинні співтовариства.

Читайте також: У Чехії дозволили продавати марихуану в аптеках

Легалізація стане найефективнішою мірою з ліквідації кримінальних кланів, що тероризують країну, вважає Фокс.

Нинішній Президент країни Енріке Пенья Ньєто, який вступив на посаду в грудні 2012 р., виступає проти легалізації, однак, за його словами, рішення законодавчих органів американських штатів Вашингтон і Колорадо, що узаконює обмежене вживання марихуани, допомогло йому менш жорстко підійти до питання.

Читайте також: У Харківській області виявлено незаконну плантацію конопель загальною площею в 72 га (фото)

Відповідаючи на питання, чи стане вживання марихуани законним до закінчення мандата нинішнього Президента в 2018 р., Фокс сказав, що, на його думку, це відбудеться набагато раніше, відразу після того, як штат Каліфорнія пом'якшить законодавство.

Зазначимо, в 2011 р. глобальна комісія Організації Об'єднаних Націй (ООН) прийшла до висновку, що легалізація наркотиків у всьому світі і припинення кримінального переслідування наркоманів будуть більш ефективні, ніж війна проти розповсюдження наркотичних речовин.

В експертній доповіді зазначалося, що боротьба з наркотиками призвела лише до посилення наркоторгівлі та організованої злочинності. При цьому вона обходиться платникам податків в мільйони доларів і забирає життя тисяч людей.

За даними ООН, вживання опіум-вмісних засобів зросла з 1998 по 2008 рр.. на 35%, кокаїну - на 27%, марихуани - на 8,5%. Автори доповіді виступили з критикою на адресу урядів тих держав, які вважають методи боротьби з розповсюдженням наркотиків ефективними.