ua en ru

Україна запитала у Росії через СОТ роз'яснення про обмеження на поставок кондвиробів

Україна офіційно запросила у РФ через Світову організацію торгівлі (СОТ) надати офіційні деталізовані роз'яснення і обгрунтування введених в кінці липня цього року обмежень відносно поставок української кондитерській продукції на предмет їх відповідності Угоді про технічні бар'єри в торгівлі (TBT Agreement), а такождавно очікувану відповідь на запит про TBT і санітарні і фітосанітарні заходи (TВТ/SPS EP).

Україна офіційно запросила у РФ через Світову організацію торгівлі (СОТ) надати офіційні деталізовані роз'яснення і обгрунтування введених в кінці липня цього року обмежень відносно поставок української кондитерській продукції на предмет їх відповідності Угоді про технічні бар'єри в торгівлі (TBT Agreement), а такождавно очікувану відповідь на запит про TBT і санітарні і фітосанітарні заходи (TВТ/SPS EP). Про це повідомляє веб-сайт СОТ.

"Україна закликає РФ негайно зняти цю торгову заборону і привести урядову міру TBT відповідно до TBT Agreement і зобов'язань, підписаними РФ при приєднанні", - наголошується в заяві України на засіданні комітету СОТ по технічних бар'єрах в торгівлі 30-31 жовтня.

Зазначимо, раніше міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов заявив, що Українська сторона звернулася до СОТ з проблемою захисту інтересів вітчизняних кондитерів, але деталей тоді він не повідомив.

"Щодо СОТ: ми вже проводимо відповідну роботу в СОТ з цього питання. Наш представник вже озвучив цю проблему, і в Женеві про цю проблему вже знають. І зараз ми готуємо подальші кроки. Це, звичайно, тривалий процес, тому як у них дуже сильні процедури: консультації і т.д. Але ми, природно, від імені України до СОТ зробили необхідні кроки для того, щоб захистити інтереси. Але в зв'язку з тим, що не можна захистити інтереси конкретного виробника, ми повинні вирішити проблему нашої кондитерської промисловості", - заявив Прасолов.

Раніше повідомлялося, що українські кондитери зіткнулися з новим посиленням контролю їх продукції на російському кордоні. Повідомляється, що українським експортерам вітчизняної кондитерської продукції ввозити свій товар у Росію стало набагато складніше.

Нагадаємо, влітку 2013 р. Росспоживнагляд, тоді ще очолювана Геннадієм Онищенко, заборонив ввозити в Росію шоколад і цукерки української кондитерської компанії Roshen. Пізніше почалися перевірки підприємств. Київ порушив питання про утиск їх продукції в Росії на недавньому засіданні СОТ.