ua en ru

Україна в 2013 р. зменшила виробництво цукру в 2 рази - до 1,2 млн т

Україна в 2013 р. зменшила виробництво цукру у два рази - до 1,2 млн т.

Україна в 2013 р. зменшила виробництво цукру у два рази - до 1,2 млн т. Про це повідомляє національна асоціація цукровиробників "Укрцукор", пише "Комерсант-Україна".

Експерти вважають, що для часткового покриття дефіциту в нинішньому році Україна вперше за останні два роки буде змушена знову почати імпорт цукру-сирцю.

Значне зменшення кількості цієї продукції викликано тим, що інші великі гравці ринку, серед яких компанії "Укрпромінвест" і "Мрія Агрохолдинг", також знизили виробництво. Агрохолдинг Ukrlandfarming навіть законсервував свої цукрові заводи, а Kernel взагалі вирішив піти з цього ринку, продавши кілька своїх підприємств. Такі дії учасників ринку пояснюються перевиробництвом цукру в Україні протягом останніх двох років і пов'язаним з цим зниженням цін - якщо влітку 2011 р. вони становили 9 тис. грн/т, то аж до середини 2013 р. коливалися в межах 4,5-5,5 тис. грн/т.

Різке зниження виробництва цукру в Україні дало свої результати - з вересня по грудень 2013 р. оптова ціна підвищилася на 28% (до 6,9 тис. грн/т). Згідно з опублікованими даними МЕРТ моніторингу цін на соціально значущі товари, з вересня минулого року за станом на 10 січня середня роздрібна ціна на цукор виросла відразу на 1,4 грн - до 7,5 грн/кг.

"Ціни на цукор взагалі проходять річні цикли - після різкого зниження рік тому тепер ми спостерігаємо різке зростання, викликане малим урожаєм", - зазначив керівник аналітичного департаменту ІК "АРТ-Капітал" Ігор Путілін. Незалежний експерт ринку цукру Олексій Крутибіч (колишній топ-менеджер агрокомпаній "Укррос" і "Інсеко") вважає, що для часткового покриття дефіциту цукру в нинішньому році Україна вперше за останні два роки буде змушена знову почати імпорт цукру-сирцю.