ua en ru

Україна звернулася до СОТ із проханням захистити вітчизняних кондитерів

Українська сторона звернулася до СОТ з проблемою захисту інтересів вітчизняних кондитерів. Про це повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, передає "ТСН".

Українська сторона звернулася до СОТ з проблемою захисту інтересів вітчизняних кондитерів. Про це повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов (на фото), передає "ТСН".

"Щодо СОТ: ми вже проводимо відповідну роботу в СОТ з цього питання. Наш представник вже озвучив цю проблему, і в Женеві про цю проблему вже знають. І зараз ми готуємо подальші кроки. Це, звичайно, тривалий процес, тому як у них дуже сильні процедури: консультації і т.д. Але ми, природно, від імені України до СОТ зробили необхідні кроки для того, щоб захистити інтереси. Але в зв'язку з тим, що не можна захистити інтереси конкретного виробника, ми повинні вирішити проблему нашої кондитерської промисловості", - заявив Прасолов.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українські кондитери зіткнулися з новим посиленням контролю їх продукції на російському кордоні. Повідомляється, що українським експортерам вітчизняної кондитерської продукції ввозити свій товар у Росію стало набагато складніше.

За словами голови асоціації найбільших виробників кондитерських виробів ("Укркондпром") Олександра Балдинюка, митниця далеко не відразу дає дозвіл на ввезення. Тепер йому передує тривала, ретельна перевірка. Солодощі, які везуть з України до Росії, митники на кордоні оглядають як ніколи строго. Крім того, сертифікати про походження товарів усіх українських виробників піддають сумніву.
Балдинюк зазначив, що ситуація ускладнилася на всіх митних постах, де оформляють українську продукцію, кілька днів тому.

Блокування триває з липня, але зараз настав черговий виток посилення. При цьому голова асоціації уточнив, що з середини літа поставки українських солодощів у Росії скоротилися більш ніж удвічі. Глава "Укркондпрому" не виключив, що теперішні жорсткі заходи викликані прагненням Москви не допустити їх до російського ринку під час пікових новорічних продажів.

Нагадаємо, влітку 2013 р. Росспоживнагляд, тоді ще очолювана Геннадієм Онищенко, заборонив ввозити в Росію шоколад і цукерки української кондитерської компанії " Roshen. Пізніше почалися перевірки підприємств. Київ порушив питання про утиск їх продукції в Росії на недавньому засіданні СОТ.