ua en ru

Росспоживнагляд виступає проти використання пластикової упаковки при реалізації пива

Росспоживнагляд наполягає на забороні використання ПЕТ-упаковки при реалізації пива, заявив сьогодні журналістам у Москві головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко.

"У деяких європейських країнах така заборона введена, однак нашим виробникам пива поки вдається переконати уряд, що з переходом на склотару вони розоряться", - зазначив чиновник.

Разом з тим на початку липня 2013 р. Федеральна антимонопольна служба (ФАС) заявила про те, що заборона ПЕТ-упаковки може мати негативний вплив на конкурентне середовище на ринку алкогольної продукції та суміжних ринках.

Законопроект про заборону продажу алкогольної продукції в ПЕТ-упаковці був запропонований на розгляд нижньої палати парламенту в травні 2013 р. Документ передбачає заборону на роздрібний продаж алкогольної продукції в тарі з полімерних матеріалів, якщо обсяг пляшки перевищує 0,5 л. Згідно з пояснювальною запискою до документа, необхідність введення такої заборони пов'язана з загрозливим обсягом споживання населенням РФ, в першу чергу молоддю, алкогольних напоїв, включаючи пиво, значна частка якого упаковується в полімерну тару об'ємом 1, 1,5, 2 і більше літрів. Дешевизна такої тари сприяє доступності алкоголю для населення, а її обсяг веде до зростання обсягу споживання, вважають законодавці.

Скасування реалізації пива в ПЕТ-упаковці й домагається керівник Національної спілки захисту прав споживачів (НСЗПП) Павло Шапкін. Він має намір надати в Росалкогольрегулювання (РАР) і Росспоживнагляд докази того, що в результаті зберігання пива в подібній упаковці в ньому утворюється отруйна речовина дибутильфталат.

Сьогодні газета "РБК daily" повідомила, що остаточне вирішення питання про реалізацію пива в ПЕТ-упаковці відкладено на кінець 2014 р., коли країни - учасниці Митного союзу повинні будуть узгодити технічний регламент "Про безпеку алкогольної продукції".

Разом з тим 2 серпня 2013 р. в Євразійській економічній комісії (ЄЕК) РБК повідомляли, що в тексті проекту технічного регламенту Митного союзу "Про безпечність алкогольної продукції" відсутня заборона на використання пластикової упаковки. Таке рішення було прийнято, оскільки не було надано достатніх обґрунтувань шкоди ПЕТ-тари для здоров'я людини. "Білорусь, Казахстан і Росія погодили всі норми, в тому числі виробили єдину позицію щодо використання ПЕТ-тари для розливу пива", - зазначили тоді в ЄЕК. Наразі документ готується до розгляду на колегії ЄЕК, яка заплановано на IV квартал 2013 р.

Раніше Казахстан наполягав на повній забороні на використання пластикової упаковки при виробництві та обігу алкогольної продукції в рамках Митного союзу.