ua en ru

Виробництво пива в Україні в 2013 р. скоротилося на 8% - до 276 млн дал

Виробництво пива в Україні в 2013 р. скоротилося на 8% і склало 276 млн дал.

Виробництво пива в Україні в 2013 р. скоротилося на 8% і склало 276 млн дал. Таку попередню оцінку дає ПРАТ "Укрпиво", пише "Комерсант-Україна".

"Пиво - не товар першої необхідності. Впали доходи, впав і попит. Не до пива", - зазначила гендиректор "Укрпиво Галина Коренькова.
Зазначимо, що за даними дослідницької компанії GfK Ukraine, індекс споживчого попиту восени 2013 р. досяг мінімального значення за півтора року.

Примітно, що при зниженні попиту пивовари підвищували ціни на свою продукцію. За даними Держстату, за останні 12 місяців середня ціна 1 л вітчизняного пива зросла з 9,28 грн до 10,25 грн.

У свою чергу, керівник асоціації "Виноградарі та винороби України" Сергій Михайличенко зазначив, що продаж виноробної продукції знизилися на 7%: "Українці менше пити не стали, просто перейшли на більш міцні і дешеві напої".

Серед інших причин, які змушують пивоварів знижувати обсяги виробництва, учасники ринку називають підвищення податку на хмелярство і виноградарство з 1% до 1,5% і ставок акцизного податку.