ua en ru

Обсяг виробництва пива в Україні за 11 міс. 2013 р. знизився на рекордні 8%

Нинішній рік стане найгіршим для пивоварної галузі з моменту початку стагнації в 2008 р. Обсяг виробництва за результатами 11 місяців знизився на 8% - це рекордний показник з початку кризи, пише "Комерсант-Україна".

Нинішній рік стане найгіршим для пивоварної галузі з моменту початку стагнації в 2008 р. Обсяг виробництва за результатами 11 місяців знизився на 8% - це рекордний показник з початку кризи, пише "Комерсант-Україна".

Всьому виною жорстка регуляторна політика та погіршення купівельної спроможності населення, пояснюють пивовари.

За даними галузевого об'єднання ЗАТ "Укрпиво", обсяг виробництва пива за 11 місяців цього року знизився на 8,1%, до 258,5 млн дал. Його реалізація в роздрібних мережах за цей період зменшилася на 5%, заявив комерційний директор мережі "Велика кишеня" Дмитро Каширін.

"2013 рік є одним з найскладніших в історії вітчизняного пивоваріння", - говорить директор з правових питань та корпоративних відносин ПАТ "САН Інбев Україна" Денис Хрєнов.

Неухильне падіння ринку почалося в кризовому 2008 р. Але в цьому році воно стало ще більш стрімким.

"За підсумками року очікується скорочення виробництва на рівні 8%", - заявляють в прес-службі компанії "Оболонь".

Причини такого різкого падіння, з точки зору учасників ринку, банальні.

"Ринок жваво реагує на всі істотні зміни, в першу чергу на дискримінаційні заходи держрегулювання", - говорить Хрєнов.

Він нагадує, що були підвищені податки на хмелярство, ставки акцизного збору, низка місцевих рад заборонила продаж пива у нічний час.

"Спостерігається також тенденція безпрецедентного скорочення обсягів продажів у середньоціновому сегменті. У минулому році він вперше поступився низькоціновому, що свідчить про неухильне зниження купівельної спроможності населення", - говорить Хрєнов.

Наступний рік навряд чи буде більш простим для пивоварної галузі. Народні депутати і борці з алкоголізмом налаштовані і далі посилювати умови роботи галузі. За даними експертів, Україна посідає друге місце серед країн Європи та СНД, по споживанню пива серед підлітків у віці 11-15 років після Чехії.

За даними ЗАТ "Укрпиво", в 2008 р. було вироблено 320 млн дал, а в 2012 - 300,5 млн дал пива (падіння на 7%).

Пивоварні компанії докладають значні зусилля для того, щоб виправити ситуацію. Виробники готуються і до більш радикальних заходів.

"Якщо ж тенденція до збільшення акцизу та інших податкових ставок збережеться, то у нашої компанії не залишиться іншого виходу, крім як вдаватися до жорстких заходів по оптимізації витрат, включаючи скорочення робочих місць. Ми не очікуємо суттєвих позитивних змін. Ринок буде продовжувати падати". У компанії "Оболонь" очікують, що скорочення ринку в наступному році складе близько 5%", - заявляє Хрєнов.

Зазначимо, що в жовтні виробництво пива солодового, включаючи пиво безалкогольне і з вмістом алкоголю менше 0,5%, в жовтні 2013 р. в річному обчисленні зменшився на 24,8% - до 13,9 млн дал. (у місячному скоротилося на 17,0%), виробництво коньяків і бренді - скоротилося на 1,4% в річному численні, до 0,5 млн дал. (у місячному зросла на 21,3%).