ua en ru

Нардепи від опозиції пропонують внести в паспорт нового зразка графу "національність"

Народні депутати від фракції "Удар" Валерій Пацкан, від фракції "Батьківщина" Андрій Шевченко, від фракції "Свобода" Богдан Бенюк та позафракційний Олег Канівець пропонують внести до Єдиного державного демографічного реєстру та в паспорт громадянина України графу "національність". Про це йдеться в законопроекті № 3828 "Про внесення змін до Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" щодо внесення до паспорта громадянина України додаткової змінної інформації як друкованої інформації про особу", текст якого розміщений на сайті Верховної ради України.

Законопроект пропонує внести зміни до статті 7 до закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" відповідно до яких до Єдиного держареєстру крім інформації про місце реєстрації, про сімейний стан та біометричні дані вноситься інформація про національність.

Також законопроект вносить відповідні зміни до статті 21 цього закону, згідно з якими до паспорту громадянина України також вноситься інформація про національність громадянина України.

"Враховуючи те, що інформація про сімейний стан особи була відображена у чинному варіанті паспорту громадянина України, пропонуємо надати таку можливість вносити її до паспорту громадянина України нового зразка, який буде видаватись громадянам України відповідно до закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Окрім цього існує потреба у відображенні у паспорті громадянина України відомостей про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків... Законопроектом пропонується передбачити можливість для громадян України реалізувати своє конституційне право на самовизначення за національною ознакою шляхом внесення відомостей про національність у державний демографічний реєстр та у документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Автори законопроекту впевнені, що прийняття цього закону матиме позитивний вплив на соціально-демографічний розвиток країни, надасть можливість громадянам України повною мірою реалізувати свої права шляхом візуального відображення у паспорті громадянина України такої додаткової інформації.