ua en ru

МінАПК компенсує втрати селянам, які ліквідували своє поголів'я свиней через АЧС

Міністерство аграрної політики і промисловості надасть фінансові компенсації селянам, які ліквідували своє поголів'я свиней через загрозу поширення АЧС.

Міністерство аграрної політики і промисловості (МінАПК) надасть фінансові компенсації селянам, які ліквідували своє поголів'я свиней через загрозу поширення африканської чуми свиней (АЧС). Про це після засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії журналістам повідомив в.о. міністра аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Звичайно, ми по ринковій ціні практично компенсуємо всі втрати, які зазнали селяни-одноосібники, що утримували поголів'я свиней і вимушені були в рамках рішення надзвичайної комісії в рамках санітарної зони ліквідувати своє поголів'я. Тобто компенсація відбувається з резерву Кабінету міністрів, з резерву державного бюджету", - сказав він.

Крім того, в.о. міністра зазначив, що основною проблемою залишається недопущення розповсюдження хвороби тварин.

"Але проблема не в цьому, бо компенсації не такі великі. Найбільша проблема в тому, якщо ми своїми заходами не зможемо утримати розповсюдження цієї хвороби по території нашої держави", - додав Присяжнюк.

За словами міністра, в найближчу середу на засіданні уряду буде розглянуто і затвердження протокол про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней, а також заходи, які вживаються і які необхідно вжити з метою недопущення розповсюдження збудника хвороби.

Також в.о. міністра додав, що Україна, Росія та Білорусія в першій половині березня 2014 р. проведуть спільне засідання щодо заходів попередження поширення африканської чуми свиней.