ua en ru

АМКУ рекомендував мережам супермаркетів не допускати підвищення цін на продукти

Антимонопольний комітет України надав рекомендації основним торговельним мережам не допускати необґрунтованого підвищення роздрібних цін на продовольчі товари.

Антимонопольний комітет України надав рекомендації основним торговельним мережам не допускати необґрунтованого підвищення роздрібних цін на продовольчі товари. Про це повідомила прес-служба Антимонопольного комітету України.

"За даними моніторингу споживчих цін у торговельних мережах, останнім часом спостерігається суттєве зростання цін на продукти харчування. При цьому, як свідчить інформація моніторингу цін Міністерства аграрної політики та продовольства, будь-яка зміна оптово-відпускних цін не завжди призводить до адекватної зміни роздрібних цін на продовольчі товари торговельними мережами", - йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією АМКУ, в період з 1 січня по 16 квітня 2014 р. при зростанні оптово-відпускних цін на цукор на 19,6% роздрібні ціни зросли більш ніж на 29%.

Те ж саме стосується ринку цибулі, де зростання оптово-відпускних цін на 18,4 % призвело до підвищення роздрібних цін на 37,4 % і картоплі - на 25,5% і на 40,1% відповідно. Аналогічна ситуація спостерігається на ринку молока (зростання відповідно на 1,9% і 3%).
Водночас незважаючи на зниження оптово-відпускних цін на курятину на 2,9 %, роздрібні ціни мали тенденцію до зниження лише на 0,5%.

Крім того, як повідомляється, по деяким товарам разом із зменшенням оптово-відпускних цін спостерігається підвищення роздрібних цін (це стосується хліба житньо-пшеничного та м'яса яловичини).

"Аналіз економічної ситуації на ринках продовольчих товарів свідчить про відсутність об'єктивних економічних причин, які могли б обумовити суттєве зростання цін на продовольчі товари, в тому числі в роздрібній мережі", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим, АМКУ для забезпечення стабільної цінової ситуації надав рекомендації ТОВ "ПАККО-Холдинг", ТОВ "Адвентіс", ТОВ "Бімаркет", ТОВ "Фоззі-Фуд", ПрАТ "Ікс 5 Рітейл Груп Україна", ТОВ "Край-2", ТОВ "Новус Україна", ДП "Фуршет Центр", ДП "Фуршет Регіон", ПІІ "Білла Україна", ТОВ "Спар-центр", ТОВ "АТБ-маркет", ТОВ "Ашан Україна Гіпермаркет", TOB "ЕКО", ТОВ "Метро Кеш енд Керрі-Україна", ТОВ "Фудмаркет", ТОВ "Фора", ТОВ "Торговий дім "Амстор" вжити заходи щодо недопущення необґрунтованого підвищення роздрібних цін на продовольчі товари.

"Про результати розгляду рекомендацій зазначені суб'єкти господарювання зобов'язані повідомити Антимонопольний комітет України у десятиденний строк", - йдеться у повідомленні.