ua en ru

"Західна молочна група" купила Канівський маслосирозавод

Виробник молочної продукції в Україні "Західна молочна група" купила ПАТ "Канівський маслосирзавод". Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Виробник молочної продукції в Україні "Західна молочна група" купила ПАТ "Канівський маслосирзавод". Про це повідомляє "Комерсант-Україна", посилаючись на власні джерела.

Згідно з повідомленням, вчора в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку ПАТ "Канівський маслосирзавод" повідомило, що 23 січня акціонери компанії змінили голову наглядової ради. Замість кіпрської Yratia Holdings Ltd наглядову раду підприємства очолила Monteforte Holding Ltd, яка володіє 95,7% акцій заводу. Крім цього, акціонери Канівського маслосирозаводу вирішили ліквідувати ПАТ "в зв'язку з економічною недоцільністю продовження господарської діяльності".

Як стало відомо, такі дії акціонерів маслосирозаводу пов'язані зі зміною його власника. Джерело в одній з українських молочних компаній розповів, що контроль над активом отримала "Західна молочна група" (ТМ "Комо"), що входить до групи "Континіум" підприємців Ігоря Єремеєва та Степана Івахіва.

"Очевидно, що всі зміни, які там відбуваються, пов'язані саме зі зміною власників", - вважає співрозмовник. В "Континіумі" і "Західної молочної групи" цю інформацію не коментують. Проте джерело, близьке до угоди, підтвердило, що Канівський маслосирозавод купує "Західну молочну групу".

"Але угода ще не закрита", - уточнив співрозмовник.

Канівський маслосирозавод - один з найбільших українських сироварних підприємств. Є головним активом корпорації "Клуб сиру" - колись однієї з найбільших молочних компаній України. Потужності заводу дозволяють виробляти 65 т твердого сиру і 5,1 т олії в добу. У 2012 році виручка склала 448,2 млн грн, чистий прибуток - 34,5 млн грн.

Виходячи з операційних і фінансових результатів роботи Канівського маслосирозаводу, актив міг обійтися "Західній молочній групі", -14 млн дол, підрахувала старший аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

"Власники заводу почали пошук покупців близько двох років тому", - відзначає головний виконавчий директор молочного холдингу Milkiland Анатолій Юркевич.

"Ми дивилися цей актив навесні 2013 року. На той момент потужності заводу були завантажені лише наполовину через брак сировини. У нас самих частину потужностей недозавантажена. В результаті ми не стали вступати в переговори", - розповів Юркевич.

За його словами, зниження завантаження Канівського маслосирозаводу почалося після того, як "Ренесанс Груп" продала активи "Клубу сиру" пулу неназваних інвесторів.

Нагадаємо, "Ренесанс Груп" стала власником "Клубу сиру" в 2007 році. Корпорація була куплена у засновників "Клубу сиру" - Олександра та Ігоря Петрових.

У 2008 році у компанії почалися проблеми з погашенням кредитів. А 2009 році "Клуб сиру" був проданий групі інвесторів за посередництва ІК "Велес Капітал". "До останнього часу ключовим співвласником Канівського маслосирозаводу був Микола Сольський, який також володіє юрфірмою "Сольський, Процик та Партнери", - розповіло джерело, знайоме з угодою. У юрфірмі "Сольський, Процик та Партнери" на запит вчора не відповіли.

За оцінками ІК Dragon Capital, у 2012 році "Західна молочна група" займала п'яте місце серед найбільших виробників сиру за обсягами з часткою 5,5%.

"Купівля Канівського маслосирозаводу дозволить групі посилити свої позиції на півночі України", - вважає президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун. Втім, в умовах падіння виробництва молока в Україні нового власника Канівського маслосирозаводу буде непросто збільшити випуск продукції, зазначає Анатолій Юркевич.

"Дефіцит сировини вже призвів до того, що в середньому по ринку недозавантажені потужності переробників на 30-40%. Тому покупка може призвести до посилення боротьби за виробників сировини в тому регіоні, де працює маслосирзавод", - говорить Дикун.