ua en ru

Експорт українських ковбасних виробів за 8 міс. зріс на 20%, - УКАБ

Експорт українських ковбасних виробів за 8 місяців 2014 р. виріс на 20%.

Експорт українських ковбасних виробів за 8 місяців 2014 р. виріс на 20%. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"За даними митної статистики, за вісім місяців 2014 року Україна експортувала 882 т ковбасних виробів, а це на 20% перевищує аналогічні показники попереднього року", - йдеться в повідомленні.

Найбільше українських ковбас було експортовано в Росію - близько 73%. Також важливим ринком реалізації ковбасних виробів залишається Молдова, на яку припадає 25% експортних обсягів. Невеликі партії ковбаси поставлялися також в Грузію і Вірменію.

У прес-службі зазначили, що експорт ковбасних виробів в Україні зараз знаходиться на досить низькому рівні і складає лише 0,5% від загального виробництва. Однак вітчизняні виробники зацікавлені в нарощуванні експорту ковбасних виробів.

В цьому році спостерігалося також скорочення імпорту ковбаси. Внаслідок девальвації гривні імпорт даної продукції за вісім місяців зменшився до 445 т, тоді як за цей період у минулому році цей показник склав майже 600 т.

Виробництво ковбасних виробів у цьому році скоротилася на 3% і за січень-вересень склала 172,4 тис. т. Найбільшу частку в структурі займають вироби ковбасні варені, сосиски і сардельки - 65%, що свідчить про низької купівельної спроможності українського населення.

"Тенденція до скорочення виробництва ковбасних виробів буде продовжуватися і надалі, адже багато м'ясокомбінати вже працюють не на повну потужність. Ціни на м'ясо, енергоресурси та логістику ростуть, і це значно підвищує вартість ковбасних виробів. Виробники все ж намагаються здешевити виробництво ковбаси, але на тлі загального зростання цін на ресурси це досить важко. Разом з тим, населення у режимі економії зменшує витрати на продукти харчування і ситуація ще більш ускладниться з початком опалювального сезону", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.